Τρίτη 19 Απριλίου 2011

Ο «Jyrki-boy»

Ο Γιούρκι Κατάινεν, απερχόμενος υπουργός Οικονομικών της Φινλανδίας και ηγέτης της συντηρητικής Εθνικής Συμμαχίας είναι ένας νεαρός πολιτικός, που αναμένεται να αναλάβει την πρωθυπουργία μετά τη νίκη του κόμματός του στις χθεσινές βουλευτικές εκλογές.

Ο 39χρονος σήμερα Γιούρκι Κατάινεν ανέλαβε την ηγεσία της Εθνικής Συμμαχίας το 2004, σε ηλικία μόλις 33 ετών, γεγονός που, σε συνδυασμό με την νεανική εμφάνισή του, τού εξασφάλισαν το υποκοριστικό "Jyrki-boy" στον φινλανδικό Τύπο.

Παρά το νεαρό της ηλικίας του, κατόρθωσε να εδραιώσει την ηγεσία του στο κόμμα και να καταλάβει προνομιακή θέση στην εθνική και διεθνή πολιτική σκηνή.

Η εφημερίδα Financial Times τον ανακήρυξε τον καλύτερο υπουργό Οικονομικών για το 2008.

Σύμφωνα με τους συνεργάτες του, η ενασχόλησή του με τη διεθνή και την οικονομική πολιτική τον έχει προικίσει με εξαιρετικές γνώσεις και εμπειρία στους τομείς αυτούς.

Επί χρόνια «βρισκόταν κάτω από τα φώτα της ράμπας, ασχολούμενος με πολλά δυσάρεστα θέματα, αλλά αυτό τού επέτρεψε να καταλάβει κεντρική θέση στην φινλανδική πολιτική ζωή» εξηγεί ο πολιτειολόγος του Πανεπιστημίου του Τάμπερε Ιλκα Ρουοστετσάαρι.

Απέναντι την άνοδο του λαϊκισμού, προτίμησε κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας να διατηρήσει έναν πολιτικό λόγο υπεύθυνο και ρεαλιστικό, με κίνδυνο να εμφανισθεί ως υπερβολικά διανοούμενος ή να μην γίνεται κατανοητός. Ο νεαρός ηγέτης με το παρουσιαστικό φοιτητή «καλής οικογενείας» (με τα μακρόστενα γυαλάκια και τη χωρίστρα στο πλάι), θεωρείται  χαρισματικός πολιτικός, που έχει ήδη σημαντική πολιτική εμπειρία.

Φιλοευρωπαίος, ήταν ένθερμος υποστηρικτής της οικονομικής υποστήριξης των χωρών της ευρωζώνης, την οποία θεωρεί «κίνηση ευθύνης».

Το προφίλ του διανοούμενου τον ζημίωσε κατά την προεκλογική εκστρατεία, αφού δεν κατόρθωσε να κάνει τους ψηφοφόρους της εργατικής τάξης, που έχει πληγεί από την οικονομική κρίση, να κατανοήσουν και να αντιληφθούν ότι η φινλανδική οικονομία είναι σε καλύτερη κατάσταση από ό,τι εκείνοι νομίζουν.

Οι συνεργάτες του εκτιμούν στον Γιούρκι Κατάινεν την ικανότητά του να δημιουργεί «καλή ατμόσφαιρα, να δίνει ελπίδα στους ανθρώπους».

Εκτιμούν επίσης την ηγετική του ικανότητά του στην κατανομή των αρμοδιοτήτων και των ευθυνών.

Ο κ.Κατάινεν προεκλογικά είχε δεσμευθεί ότι η Φινλανδία θα τηρήσει μια «στάση ευθύνης» απέναντι στην Πορτογαλία και αναλυτές προβλέπουν ότι η συμμετοχή των Αληθινών Φινλανδών στην κυβέρνηση, θα κριθεί από τη δέσμευσή τους ότι δεν θα σαμποτάρουν τη βοήθεια
προς την Πορτογαλία.