Πέμπτη 20 Σεπτεμβρίου 2012

ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΣΤΕΓΓΟΥ!

Η  οικογένεια του Πατρινού μεγαλοκατασκευαστή Κωνσταντίνου Στέγγου, άλλοτε κραταιά, κοσμικά επιφανής - κυρίως από κάποια νεότερα μέλη της - και εγκατεστημένη στο απυρόβλητο, διάγει πλέον μια ταραχώδη πορεία.
Οι Στέγγοι, μετά το ενδιαφέρον που προκάλεσαν: η αλματώδης πορεία του «πατριάρχη» της οικογένειας στους επιχειρηματικούς κύκλους και οι κοινωνικές δραστηριότητες των πέντε παιδιών του, έγιναν πρωτοσέλιδο με μεγάλα γράμματα, αλλά με… γκρίζο φόντο. 


Ένα φόντο που περιλάμβανε χρηματιστηριακές «φούσκες», σκάνδαλα με «έδρα» το Πόρτο Καρράς, ύποπτα πάρε - δώσε με πολιτικά πρόσωπα και - τελευταία - τις εμφύλιες διαμάχες μεταξύ του Στέγγου και των μικρομετόχων της «Τεχνικής Ολυμπιακής», αλλά και τα ειρωνικά σχόλια για την κατάταξή του από το περιοδικό Forbes στη λίστα με τις 2.000 κορυφαίες εταιρείες του κόσμου. 


Ο Κωνσταντίνος Στέγγος μοιάζει να παλινδρομεί ανάμεσα στις σοβαρές εκκρεμότητες του παρελθόντος που τον κυνηγούν ακόμη και στις προσπάθειες που καταβάλλει για ένα νέο δυνατό ξεκίνημα. Δημοσιεύματα τον θέλουν να έχει καταθέσει προσφορές για έργα Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα και να διατηρεί προβάδισμα για νέες συμμαχίες και επενδύσεις στο real estate, όπως στην περίπτωση κατασκευής ενός εμπορικού κέντρου στην Αττική που θα αποτελέσει «ανάσα» για τον Όμιλό του. 


ΤΟΝ ΚΥΝΗΓΑΕΙ Η ΚΑΤΑΡΑ ΤΟΥ ΠΟΡΤΟ ΚΑΡΡΑΣ 


Μπορεί ο Στέγγος να κάνει ανοίγματα και να προσπαθεί να αφήσει πίσω του το περιπετειώδες χθες, όμως φαίνεται ότι αυτό δεν έχει πάψει να τον κυνηγάει. Τα φώτα της δημοσιότητας δεν πέφτουν πάνω στις επιχειρηματικές του πρωτοβουλίες και στο ενδεχόμενο ανάληψης φιλόδοξων projects, αλλά σε άλλα πράγματα πιο… πιπεράτα: Στο γεγονός ας πούμε ότι το περιοδικό Forbes κατέταξε την εταιρεία του στη λίστα με τις 13 ελληνικές επιχειρήσεις από τις 2.000 κορυφαίες του κόσμου, εξέλιξη που προκάλεσε αντιδράσεις και την ειρωνεία του επιχειρηματικού κόσμου σχετικά με τα κριτήρια επιλογής. Τα φώτα της δημοσιότητας πέφτουν όμως και πάνω στις καθυστερήσεις πληρωμής του προσωπικού στο Πόρτο Καρράς - το περιουσιακό στοιχείο της εταιρείας αποτιμάται στα 451 εκ. ευρώ -, αλλά και στον εμφύλιο που έχει ξεσπάσει με τους μικρομετόχους της «Τεχνικής Ολυμπιακής», και μαίνεται παρά την άρση της επιτήρησης της μετοχής του Ομίλου. 


Υπενθυμίζεται ότι για πρώτη φορά μετά το σκάνδαλο Πάχτα, πρωταγωνίστησε στις οικονομικές σελίδες των εφημερίδων λόγω της περιπέτειας της θυγατρικής εταιρίας του στις Ηνωμένες Πολιτείες TOUSA, που ενώ στην αρχή τού είχε αποκομίσει τεράστια οφέλη, το 2007 λόγω της κτηματομεσιτικής κρίσης είχε προβληματική πορεία. Ένα χρόνο νωρίτερα πάντως σύσσωμη η οικογένεια Στέγγου εμφανιζόταν στις κοσμικές σελίδες του γνωστού περιοδικού «Life & Style» σε πολυσέλιδο αφιέρωμα για το γάμο της μικρότερης κόρης της οικογένειας, Μαριάννας.


ΟΤΑΝ Η ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΣΤΕΓΓΟΥ ΠΑΡΑΘΕΡΙΖΕ ΣΤΑ ΑΡΑΧΩΒΙΤΙΚΑ 


Η οικογένεια διατηρούσε κοινωνικές σχέσεις με πολλούς Πατρινούς, αλλά τα τελευταία χρόνια μετά τα σκάνδαλα του Χρηματιστηρίου και του «Πόρτο Καρράς», διατηρεί επαφές με ένα στενό κύκλο φίλων, οι οποίοι ισχυρίζονται ότι αυτό που κόστισε περισσότερο στον πατριάρχη της οικογένειας, ήταν η υπόθεση του Χρηματιστηρίου καθώς κατηγορήθηκαν τα παιδιά του αλλά και η γυναίκα του, η Ζωή. 
Τα μέλη της οικογένειας κάθε καλοκαίρι έριχναν «άγκυρα» οικογενειακώς στο εξοχικό σπίτι τους στα Αραχωβίτικα.


Τα χρόνια, μετά την εκτόξευση των οικονομικών τους, μέσω του χρηματιστηρίου, οι κάτοικοι των Αραχωβιτίκων γίνονταν μάρτυρες σκηνών μεγάλης χλιδής. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα παιδιά του Στέγγου επισκέπτονταν την περιοχή με ελικόπτερο το οποίο πιλοτάριζε ακόμη και η μικρή κόρη της οικογένειας, η Μαριάννα. Άλλωστε η Μαριάννα κάθε Δεκαπενταύγουστο έκανε το δικό της πάρτυ για τη γιορτή της καλώντας όλους σχεδόν τους γείτονες αλλά και πολλούς φίλους της από την Πάτρα. Τα τελευταία χρόνια τα πάρτυ της Μαριάννας έχουν «μετακομίσει» στο «Πόρτο Καρράς», ενώ ο γάμος της με γόνο ζάμπλουτης οικογενείας Βάγια, έγινε θέμα στις κοσμικές στήλες. 


Η μεσαία κόρη της οικογένειας, η Χρύσα, θεωρείτο η πιο όμορφη απ’ όλες και ήταν περιζήτητη νύφη πριν αποφασίσει να εγκαταλείψει το κλαμπ των εργένηδων. Παλιά διατηρούσε νεανική σχέση με το γιο τού τέως Προέδρου της Δημοκρατίας Ηλία Στεφανόπουλο, τον οποίο και είχε συνοδεύσει στο Προεδρικό Μέγαρο, όταν ο Κωστής ορκιζόταν Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Ο μεγάλος γιος της οικογένειας, ο Ανδρέας, έχει παντρευτεί (είναι ο δεύτερος γάμος του) μια πραγματική καλλονή, πρώην γυμνάστρια, την Αθανασία, η οποία έχει πολύ έντονη παρουσία στην κοσμική Αθήνα και φιλοξενείτο συχνά πυκνά στις στήλες των αθηναϊκών εντύπων ως καλοντυμένη, ενώ ο αδελφός του ο Γιώργος ανέβηκε τα σκαλιά της εκκλησίας στο πλευρό της αγαπημένης του, Μαρίνας και η μεγαλύτερη κόρη, η Στέλλα, έχει παντρευτεί με στέλεχος της εταιρείας.

ΟΙ ΠΑΤΡΙΝΟΙ «ΚΟΛΛΗΤΟΙ» 


Όλα τα παιδιά ακόμη και σήμερα διατηρούν σχέσεις με τους Πατρινούς φίλους τους, ωστόσο όσο περνούν τα χρόνια αραιώνουν τις εμφανίσεις τους στην Πάτρα. 


Είναι χαρακτηριστικό ότι στις κοινωνικές εκδηλώσεις και στους γάμους τους έχουν δώσει το «παρών» όλοι οι Πατρινοί «κολλητοί»:  ο Γιώργος Κωνσταντέλος, ο Πάνος και Χριστόφορος Μέξας, ο Ηλίας Στεφανόπουλος, ο Θόδωρος Κολλιόπουλος, ο Μιχάλης Μαθιός, ο Αντώνης Κουνάβης και ο Νικόλας Κατσαράκης (ο οποίος σπούδαζε στην Αμερική μαζί με τον Γιώργο Στέγγο). «Κολλητή» της Μαριάννας Στέγγου μέχρι και σήμερα, είναι η Δήμητρα Σπηλιοπούλου - Καρατζά, ενώ επίσης ο Ντίνος Θωμόπουλος ανήκει στην παρέα της και περιλαμβανόταν στους προσκεκλημένους του γάμου της. 


Πρόκειται για τα παιδιά που παραθέριζαν στο Ρίο και τα Αραχωβίτικα και που τους ενώνουν πολλές καλοκαιρινές νεανικές αναμνήσεις. Γι’ αυτό και οι σχέσεις παρέμειναν στενές και ενθουσιώδεις. Κάποιοι από τους Πατρινούς φίλους έχουν ακόμη να θυμούνται το ευτράπελο με πρωταγωνίστρια την Χρύσα Στέγγου στην οικονομική ακμή της οικογένειας. Η νεαρή Χρύσα είχε επισκεφθεί έναν οπτικό οίκο της Πάτρας για να αγοράσει γυαλιά και η υπάλληλος, αφού την κοίταξε με το ανάλογο ύφος, της επεσήμανε ότι είναι πολύ… ακριβά. Η Χρύσα την ευχαρίστησε και έφυγε. Προφανώς η υπάλληλος δεν είχε υπόψη της με τι …πορτοφόλι συνδιαλεγόταν. Όλα αυτά όμως συνέβαιναν την εποχή που δεν υπήρχαν σύννεφα.


ΟΙ ΣΤΕΓΓΟΙ ΣΤΟ ΕΔΩΛΙΟ 


Πέρυσι το Σεπτέμβριο «έσκασε» η είδηση ότι τέσσερα μέλη της οικογένειας Στέγγου, περιλαμβάνονται μεταξύ των 67 κατηγορουμένων που παραπέμφθηκαν με βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Αθηνών να δικαστούν για τις «φούσκες» του Χρηματιστηρίου το 1999. Ο Κωνσταντίνος Στέγγος και η σύζυγός του Ζωή, κατηγορούνται για από κοινού και κατ’ εξακολούθηση υπεξαίρεση αντικειμένου ιδιαίτερα μεγάλης αξίας που υπερβαίνει τα 73.000 ευρώ. Ο Κωνσταντίνος Στέγγος και οι κόρες του Χρύσα και Στυλλιανή κατηγορούνται για κατ’ επάγγελμα και κατά περίπτωση κατ’ εξακολούθηση και από κοινού απάτη, οφέλους και ζημίας που υπερβαίνει συνολικά το ποσό των 15.000 ευρώ. Ο Γιώργος Στέγγος κατηγορείται για παραβάσεις του Νόμου 3691/2008.


ΑΠΟ ΤΑ ΧΩΜΑΤΟΥΡΓΙΚΑ ΕΡΓΑ ΣΤΟΝ ΚΡΑΤΑΙΟ ΟΜΙΛΟ 


O Στέγγος συνήθιζε να λέει με καμάρι ότι είναι αυτοδημιούργητος. Ξεκίνησε από τα χωματουργικά έργα ως ιδιοκτήτης και οδηγός μπουλντόζας και στη συνέχεια έστησε τη δική του εταιρεία χωματουργικών εργασιών στο Καλαμάκι, η οποία ιδρύθηκε το 1965 και εισήχθη στο Xρηματιστήριο το 1994. H εταιρεία του κάνει αλλεπάλληλες αυξήσεις κεφαλαίου και εξαγορές εταιρειών χάρις στις οποίες δημιουργεί έναν πανίσχυρο όμιλο. Tην περίοδο 1999 - 2001 άντλησε από το Xρηματιστήριο το αστρονομικό ποσό των 111 δισ. δραχμών! Ο Στέγγος κινείται με το ύφος του απλού ανθρώπου της σκληρής δουλειάς που δεν ευνοείται από τα… σαλόνια.


 Η μετατροπή από μία μεσαίου μεγέθους κατασκευαστική εταιρεία σε έναν όμιλο με πολύ μεγάλα μεγέθη στηρίχθηκε επιχειρηματικά στην τολμηρή απόφαση να κινηθεί στην αμερικάνικη αγορά κατοικίας με τη μέγιστη δυνατή εκμετάλλευση του κλίματος που επικρατούσε στο χρηματιστήριο. Προσφέροντας στην Εθνική Τράπεζα περίπου 100 εκατ. ευρώ αγοράζει στα τέλη του 1999 το Πόρτο Καρράς, όπου στη συνέχεια φιλοξενήθηκε η σύνοδος κορυφής της Ε.Ε. στο αποκορύφωμα της ελληνικής προεδρίας.

 Πριν την ολοκλήρωση των διαδικασιών αγοράς, έχει συμφωνήσει για την εξαγορά της εταιρείας homebuilding «Newmark Homes» στις ΗΠΑ, διοχετεύοντας εκεί το μεγαλύτερο μέρος από την αύξηση κεφαλαίου. Η αγορά «αναρωτιέται» και εκείνος ανακοινώνει ότι στόχος του είναι να εδραιωθεί μεταξύ των 10 μεγαλύτερων εταιρειών στην αμερικάνικη οικιστική αγορά. Πριν ακόμα εγκατασταθεί ο όμιλος στις ΗΠΑ, προχωρά στην εξαγορά Eagle Homes και ο στόχος γίνεται πραγματικότητα. Στο εγχώριο μέτωπο, καταφέρνει να διατηρηθεί στην κορυφαία νέα εργοληπτική τάξη που προέκυψε από τις συγχωνεύσεις μέσω της θυγατρικής «Μοχλός».

ΤΟ ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΠΑΧΤΑ 


Το 2004 έρχεται στο προσκήνιο το σκάνδαλο με την αξιοποίηση του Πόρτο Καρράς. Ο Πάχτας επιχειρεί να περάσει στη Βουλή ρύθμιση με την οποία 17.000 στρέμματα δάσους, θα μετατρέπονταν σε πολυτελείς κατοικίες προς εκμετάλλευση από τον Στέγγο. Ακολουθεί ο σάλος παραμονές των εκλογών και οδηγεί στους γνωστούς «αποκεφαλισμούς» από το νέο τότε αρχηγό του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου και στη μεγάλη περιπέτεια για τον Στέγγο.


ΓΙΩΤΑ ΚΟΝΤΟΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΥ