Τρίτη 4 Ιανουαρίου 2011

Επικίνδυνο το κόκκινο κρέας για τις γυναίκες

Η μεγάλη κατανάλωση κόκκινου κρέατος από τις γυναίκες, ενδεχομένως να αποτελεί παράγοντα εγκεφαλικών επεισοδίων, σύμφωνα με νέα σουηδική επιστημονική μελέτη.
Για να εξάγει αυτό το συμπέρασμα, η ερευνητική ομάδα της μονάδας διατροφικής επιδημιολογίας του Ινστιτούτου Καρολίνσκα της Στοκχόλμης, με επικεφαλής την δρα Σουζάνα Λάρσον, μελέτησε περίπου 34.700 γυναίκες ηλικίας 39 έως 73 ετών, από τις οποίες το 4% έπαθε εγκεφαλικό μέσα στην επόμενη δεκαετία.Το 78% των περιπτώσεων, εμφάνισε εγκεφαλικό επεισόδιο, κυρίως λόγω μπλοκαρίσματος κάποιας αρτηρίας που τροφοδοτούσε με αίμα τον εγκέφαλο, ενώ η δεύτερη σε συχνότητα αιτία ήταν η εγκεφαλική αιμορραγία.

Οι επιστήμονες, που έκαναν συνεχείς επανελέγχους επί δέκα χρόνια, βρήκαν ότι το 10% που έκανε τη μεγαλύτερη κατανάλωση κόκκινου κρέατος, δηλαδή τουλάχιστον 100 γραμμάρια τη μέρα, είχε 42% μεγαλύτερες πιθανότητες να πάθει εγκεφαλικό σε σχέση με τις γυναίκες που έτρωγαν λιγότερο κόκκινο κρέας, κάτω από 25 γραμμάρια τη μέρα.

Όσες γυναίκες ανήκαν στο 20%, που έτρωγε περισσότερο κρέας, τουλάχιστον 86 γραμμάρια ημερησίως, είχαν 22% μεγαλύτερο κίνδυνο εγκεφαλικού από φράξιμο αρτηρίας, σε σχέση με όσες έτρωγαν λιγότερα από 36,5 γραμμάρια τη μέρα.

Μια διατροφή πλούσια σε κόκκινο κρέας κρύβει και άλλα ''ρίσκα'' για την υγεία, όπως ο αυξημένος κίνδυνος για ορισμένες μορφές καρκίνου, για καρδιοπάθεια και υψηλή πίεση αίματος, η οποία αποτελεί και βασική αιτία εγκεφαλικού.

Ο λόγος για την επικινδυνότητα του κόκκινου κρέατος, είναι τα υψηλά επίπεδα νατρίου που περιέχει και που μπορούν να αυξήσουν την πίεση του αίματος, καθώς και ο σίδηρος που μπορεί να επιταχύνει την παραγωγή ελευθέρων ριζών, οι οποίες κάνουν ζημιές στους ιστούς και τις αρτηρίες.

www.cosmo.gr