Δευτέρα 11 Απριλίου 2011

Στόλος Ελευθερίας ΙΙ... ένα ακόμη φιάσκο?

Στα τέλη Μαΐου αναμένεται να αποπλεύσει, με ανθρωπιστική βοήθεια, για τα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη, ο Στόλος "Ελευθερία ΙΙ" (Freedom Flotila II). Τη φορά αυτή θα είναι ένας «δυτικός», κυρίως ευρωπαϊκός, στόλος με τη συμμετοχή εκπροσώπων από περίπου 50 χώρες.

    Είναι χαρακτηριστικό ότι την περασμένη εβδομάδα η οργάνωση «Εβραίοι της Ευρώπης για μία Δίκαιη Ειρήνη», ανακοίνωσε ότι θα συμμετάσχει στον στόλο με αντιπροσωπεία, αλλά και αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα.

    Σε συνέντευξη Τύπου που έδωσαν το μεσημέρι της Δευτέρας τα μέλη της συντονιστικής επιτροπής του "Στόλου Ελευθερίας ΙΙ", έπειτα από διήμερη συνάντηση, στις 9 και 10 Απριλίου, στην Αθήνα, έγινε σαφές ότι οι υπέρμαχοι της προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Γάζα δεν πρόκειται να σταματήσουν έως ότου αρθεί ο αποκλεισμός των κατεχομένων.

    Όπως χαρακτηριστικά είπε ο εκπρόσωπος της κίνησης από τη Σουηδία, Ρορ Φέιλερ, Εβραίος, «αυτή τη φορά θα αποτύχουμε λιγότερο, αλλά θα ερχόμαστε ξανά και ξανά μέχρι να πετύχουμε. Μας λένε ισλαμιστές τρομοκράτες, αλλά το μόνο που θέλουμε είναι ειρήνη. Οι Ισραηλινοί δημιουργούν συνέχεια νέες υπηρεσίες για να μας κατασκοπεύουν, αλλά εμείς δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτα».

    «Οι Ισραηλινοί δεν σέβονται τα ανθρώπινα δικαιώματα, ούτε τον διεθνή νόμο. Επιτέθηκαν σε ανθρωπιστική αποστολή, σε διεθνή αποστολή», σημείωσε η εκπρόσωπος από τον Καναδά, Σάντρα Ρουχ, εβραία επίσης, και ο Ράμι 'Αμπντου, εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Καμπάνιας των Παλαιστινίων για το "Στόλο της Ελευθερίας", που αντιπροσωπεύει 35 οργανώσεις της παλαιστινιακής διασποράς, πρόσθεσε: «Μας αποκαλούν ακροαριστερούς, αλλά το μόνο που διεκδικούμε είναι το δικαίωμά μας να ζούμε ελεύθεροι με αξιοπρέπεια. Δεν θα παύσουμε μέχρι να σταματήσει η πολιορκία στη Γάζα».

    Οι ομιλητές αναφέρθηκαν σε απειλές που έχουν δεχθεί κατά της ζωής τους και στενή παρακολούθηση από υπηρεσίες ασφαλείας. Ακόμη, τόνισαν ότι στόχος αυτή τη φορά είναι υψηλότερης ποιότητας πλοία και καλύτερη σύνθεση των πληρωμάτων. Όπως σημειώθηκε, στόχος είναι τα πληρώματα να αντιπροσωπεύουν όσο το δυνατόν ευρύτερο φάσμα κοινωνικών ομάδων, ενώ ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στη συμμετοχή βουλευτών από διάφορα κράτη.

    «Αυτή η επιδίωξη της ευρύτερης πολιτικής κάλυψης οδήγησε και τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, να ζητήσει από τον γγ του ΟΗΕ να μπλοκάρει την αποστολή του "Στόλου της Ελευθερίας"», σημειώθηκε στη συνέντευξη.

    Πάντως, στις 10 Μαΐου οι συμμετέχοντες στο "Στόλο της Ελευθερίας ΙΙ" θα μεταβούν στο Ευρωκοινοβούλιο για να συναντηθούν με ευρωβουλευτές, εκπροσώπους του ΟΗΕ και άλλων διεθνών οργανισμών, προκειμένου να παρουσιάσουν την πρωτοβουλία και τους στόχους της.

    Εκ μέρους του ελληνικού «Ένα Καράβι για τη Γάζα» ο Βαγγέλης Πισσίας υποστήριξε ότι "η ελληνική κυβέρνηση δεν πίεσε, όπως θα έπρεπε, το Ισραήλ, προκειμένου να επιστρέψει τα δύο ελληνικά πλοία, τον εξοπλισμό τους και την ανθρωπιστική βοήθεια, που μετέφεραν σε αντίθεση με ό,τι συνέβη στην περίπτωση του τουρκικού «Μαβί Μαρμαρά», που επιστράφηκε τον Αύγουστο του 2010".

    Επίσης, ο κ. Πισσίας τόνισε ότι αυτή τη φορά δεν θα υπάρξει ιδιαίτερη παρουσία από την πλευρά των τουρκικών οργανώσεων, αλλά «η τουρκική συμμετοχή θα είναι ισομερώς κατανεμημένη». «Αυτό είναι ηθελημένο», είπε, «για να μην αφήσουμε περιθώρια στην επιχειρηματολογία ότι πρόκειται για διαμάχη μεταξύ Ισραήλ και Αράβων ή μουσουλμάνων. Αυτή τη φορά θα υπάρξουν λιγότερα τέτοια επιχειρήματα για να γίνει σαφές ότι το εγχείρημα αφορά άλλους».

    Στη φετινή αποστολή αναμένεται να συμμετάσχουν 20 περίπου πλοία και τριψήφιος, όπως αναφέρθηκε, αριθμός επιβατών. 



Για να δούμε τι θα δούμε.