Δευτέρα 2 Μαΐου 2011

Η "κόκκινη Βιέννη"

Συνθήματα για την «πάλη των τάξεων», την «κοινωνικής δικαιοσύνης» αλλά και την καταπολέμηση των διεθνών κερδοσκόπων, κυριάρχησαν στην ομιλία του καγκελάριου της Αυστρίας και αρχηγού του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, Βέρνερ Φάιμαν,

αλλά και άλλων ομιλητών, κατά τη σημερινή ογκώδη συγκέντρωση του κυβερνώντος κόμματός του, για την Πρωτομαγιά, με περισσότερους από 100.000 συμμετέχοντες, στην Πλατεία του Δημαρχείου της Βιέννης.


«Οι εργαζόμενοι θα πρέπει να γνωρίζουν πως έχουμε πολλούς αντιπάλους στους λομπίστες της κερδοσκοπίας σε ολόκληρη την Ευρώπη, που ισχυρίζονται ότι η κρίση πέρασε και πρέπει τώρα να μειωθούν οι μισθοί για να αυξηθεί η ανταγωνιστικότητα.  Από την άλλη, οι εργαζόμενοι γνωρίζουν πολύ καλά πως ό,τι αποκτήθηκε από κοινού πρέπει να μοιράζεται δίκαια», είπε ο Β. Φάιμαν.


Ο Αυστριακός καγκελάριος διακήρυξε το σεβασμό του για τους εργαζόμενους, που, όπως είπε, είναι εκείνοι και όχι οι πλούσιοι, που με σκληρή δουλειά συμβάλουν κατά το μεγαλύτερο μέρος στην οικονομία της χώρας.


Στο ίδιο, αγωνιστικό πνεύμα απευθύνθηκαν στην συγκέντρωση-συλλαλητήριο - στην οποία κατέφθαναν παρελαύνοντας κομματικές αντιπροσωπείες από τα 23 διαμερίσματα της Βιέννης - και οι άλλοι ομιλητές. Ανάμεσά τους, ο δήμαρχος Βιέννης και θεωρούμενος ως ισχυρότερος πολιτικός των Αυστριακών Σοσιαλδημοκρατών, Μίχαελ Χόιπλ και ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνδικάτων Αυστρίας Εριχ Φόγκλαρ.

Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι συμμετείχαν στην παραδοσιακή, εδώ και 121 χρόνια, "Γιορτή του Προλεταριάτου" στη Βιέννη, στην οποία πραγματοποιούνται παραδοσιακά, οι μεγαλύτερες στην Ευρώπη πρωτομαγιάτικες συγκεντρώσεις των Σοσιαλδημοκρατών. Τα κυρίαρχα συνθήματα απαιτούσαν διατήρηση των κοινωνικών κατακτήσεων και δικαιότερο φορολογικό σύστημα, συμπεριλαμβανόμενης και της φορολόγησης των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών.

Οι Σοσιαλδημοκράτες κυβερνούν στον δήμο και στο ομόσπονδο κρατίδιο της Βιέννης - μάλιστα σχεδόν αδιάλειπτα με απόλυτη πλειοψηφία - ήδη εδώ και πάνω από 90 χρόνια, από το 1918, ώστε ιστορικά να έχει καθιερωθεί η έκφραση "Η κόκκινη Βιέννη", λόγω του κόκκινου χρώματος του κόμματος των Σοσιαλδημοκρατών.